Š. Harabin ide do protiútoku, za zrážku platu podal trestné oznámenie

01.03.2013 Bratislava

Bratislava 1. marca - Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin podal trestné oznámenie na trojicu ústavných sudcov. Podľa oznámenia sú sudcovia Juraj Horváth, Ladislav Orosz a Sergej Kohut podozriví zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. TASR o tom informovala Kancelária predsedu NS SR.
I.Macejková sa k trestnému oznámeniu Š.Harabina vyjadrí po jeho preštudovaní

Ivetta MacejkováPredsedníčke Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky Ivette Macejkovej bola 28. februára doručená kópia trestného oznámenia predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefana Harabina na troch sudcov ÚS Juraja Horvátha, Ladislava Orosza a Sergeja Kohuta. „Vzhľadom na obsiahlosť tohto dokumentu sa predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky k jeho obsahu vyjadrí až po jeho preštudovaní,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.
"Sudca nemôže pri rozhodovaní plniť politické priania politikov, aj keď bol predtým politik. Sudcovia, ktorí nerešpektujú zákony a Ústavu SR, nemôžu obliekať talár - nech sa vrátia do politických strán," vyhlásil Harabin.

Spomínaní ústavní sudcovia boli podľa stanoviska NS SR v minulosti v konaní pred Ústavným súdom voči jeho osobe v rôznych prípadoch zaujatí. "Jeden z nich - Sergej Kohut sa dokonca nechal sám bez námietky vylúčiť. Pri disciplinárnom konaní, ktoré podala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská 18. novembra 2010, však už podľa oznamovateľa úmyselne neoznámili svoju zaujatosť pre negatívny pomer k osobe Štefana Harabina a aj napriek tomu rozhodovali o jeho disciplinárnom postihu," píše sa v stanovisku Najvyššieho súdu.

Štefan Harabin prechádza do protiútoku

Harabin trestné oznámenie podľa NS SR opiera aj o právoplatné rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu z 20. novembra 2012 o jeho sťažnosti proti Slovenskej republike. Podľa tohto rozhodnutia nebolo o disciplinárnom návrhu exministerky Žitňanskej proti Harabinovi rozhodnuté nestranným súdom. Hlavným posolstvom rozhodnutia pre Slovenskú republiku je, že princíp funkčnosti pléna Ústavného súdu (ÚS) SR nemôže prevýšiť právo každého občana na nestranný a nezávislý súd. O disciplinárnom návrhu v pléne ÚS SR totiž rozhodovali aj sudcovia, ktorí boli z rozhodovania v iných Harabinových prípadoch vylúčení.

Harabina potrestal Ústavný súd 70-percentnou zrážkou z platu na jeden rok za to, že nevpustil kontrolu z ministerstva financií na Najvyšší súd. Preto sa obrátil na ESĽP, lebo podľa neho bolo porušené jeho právo na nestranný súd. To Európsky súd 20. novembra 2012 uznal a odporučil, aby Ústavný súd o vine Harabina rozhodol znovu. Harabinovu požiadavku o náhrade nemajetkovej ujmy vo výške 100.000 eur a ušlého príjmu vo výške 50.000 eur ESĽP zamietol, priznal mu náhradu iba 3000 eur. Exministerka Žitňanská podala voči Harabinovi spolu štyri návrhy na disciplinárne potrestanie.

Žitňanská: Podanie trestného oznámenia Š. Harabinom je zvrátená situácia


Je to nenormálna a zvrátená situácia, ak na seba najvyšší predstavitelia justície podávajú trestné oznámenia. Pre TASR to dnes vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v reakcii na krok šéfa Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina, ktorý podal trestné oznámenie na troch sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR.

"Táto situácia už naozaj navodzuje dojem, akoby základy právneho štátu boli hlboko otrasené. Čo si má myslieť normálny človek? Ako má dôverovať najvyššiemu alebo Ústavnému súdu?" pýtala sa opozičná politička.

Harabin Žitňanskej odkázal, že si mala uvedomiť a prečítať rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva a následne vyvodiť voči sebe zodpovednosť. "Minimálne zaplatiť odškodnenie, aby to neplatili aj jej voliči zo svojich daní. Ale tak to vyzerá, keď namiesto riešenia problémov v súdnictve sa venovala iba mojej osobe podávaním účelových politických disciplinárnych konaní, ktoré nemali a nemajú oporu v práve," reagoval.
 

Vyberte región